woensdag 26 september 2012

Aan alle medewerkers : DIKKE MERCI !


 
Dankzij de hulp van vele vrijwilligers kunnen we opnieuw spreken van een meer dan geslaagde Coyendans.
BEDANKT voor de vele handen die het werk licht maakten!
Foto's worden binnenkort op facebook 'buurtwerk Macharius' gezet.
 

Protection Patrol Pinkerton wint de 9de editie van de Beloften.


 
Afgelopen zaterdag vond de finale van De Beloften plaats, hét Gentse pop-en rockconcours. 6 laureaten streden op de St Baafsweide in Gent tijdens de Coyendans om de wisselbeker:
Scrappy Tapes, St. Grandson, Hear Hear! ( a cheer), Jayeness, The Dead Color en Protection Patrol Pinkerton.
De jury bestond uit voorzitter Wim Defoort (Go For Music), Willem Vandesande (All Eyes On Hip Hop), Jasper Wentzel (Pias), Tine Gernaey (Arquettes) en Piet Dierickx (Drums Are For Parades). De kersverse Belofte 2012 is Protection Patrol Pinkerton! Protection Patrol Pinkerton staat sinds april 2011 op het podium. Hun catchy tunes verraden een innige liefde voor Vampire Weekend en Stone Roses, wiens She Bangs The Drums ze met verve vertolkten tijdens de finale van De Beloften. Hun live act onthult een aanstekelijke gestoordheid, gedragen door 5 persoonlijkheden met uitstraling. Hun verleden in wedstrijden was tot dusver nét niet: publieksprijzen tijdens Melkrockrally en De Vedette en een plaats in de finale van Westtalent 2011. Hoewel uit Tielt afkomstig, opereert de band vanuit Gent. Ze speelden onder meer in Café Video, op Boomtown en de Student Kick Off. Aanstaande zondagmiddag 30 september zijn ze live te bewonderen op de Muziekmarkt van Democrazy op DOK!
Protection Patrol Pinkerton krijgt naar goede Beloften-traditie een stevig prijzenpakket: concerten op de Muziekmarkt van Democrazy op DOK op 30 september en tijdens Open Ateliers op 20 en 21 oktober, een cafétour (Boom Boom, Café Video, Charlatan, De WalrusBarville, Muziekcentrum Track, Kinky Star)  een clubtour (Cactus Club, Democrazy, Het Entrepot , Nijdrop) een festivaltour (Rock VoorSpecials Specials, Zeverrock, Crammerock)  repetitietijd van Das Kot, Democrazy,
Muziekcentrum Track en opnametijd van House of Media. Protection Patrol Pinkerton
laat zijn gitaren een jaar lang gratis controleren door Lutherie Decorte. Muziekclub Democrazy begeleidt de groep een jaar lang op maat.
Tweede plaats ging naar Dead ColorJayeness werd derde. Beide groepen krijgen repetitietijd bij Democrazy (Leopoldskazerne), en een check-up van hun gitaren bij Lutherie Decorte. Jayeness kon bovendien het publiek het meest bekoren, en zal in het voorprogramma van Protection Patrol Pinkerton spelen op hun Charlatan-concert naar aanleiding van de start van de nieuwe Beloften campagne in mei 2013. Een akoestische gitaar (!) van The Roadhouse was hun prijs. Verwacht zeer binnenkort een combinatie van akoestische gitaar en beatboxing! 
 
Dank aan The Roadhouse, Win For Life, Hogeschool Gent, Artiflock en Aaitski (voor de hippe T-shirts), Roomer (van de bolle flesjes), Vedett, Urgent.fm, Poppunt en Vi.be, Zone 09, Hinkelspel en Slagerij Cannaert.
De Beloften is een samenwerking tussen vzw De Beloften, vzw Democrazy en buurtwerk Macharius - Heirnis - Scheldeoord en wordt ondersteund door de Stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen.
 http://www.debeloften.be/

donderdag 20 september 2012

donderdag 13 september 2012

Nog enkele helpende handjes gezocht

Nog 9 keer slapen en dan is het weer feest op de wijk. We zoeken nog enkele helpende handjes. Misschien die van jou? Nog openstaande shifts zijn:
Zon 23/9   10-12 uur : klaarzetten tent en terras
Zon 23/9   12-15 uur: bar- doorgeefluik dranken
Zon 23/9   12-15 uur en 15-19 uur: verzamelen leeggoed en naar afwastent brengen.
Zon 23/9    12-15 en 15-18.30 uur: afwassen
Zon 23/9    19 uur: hulp afbouw muziekinstallatie.
Bel, mail, bezoek ons om te laten weten dat je kan meehelpen.

woensdag 12 september 2012

Nog plaatsen vrij voor historische wandeling met gids.

 Wandeling op zondag 23 september van 10 -11.30 uur. Start: poortje abdij Spanjaardstraat.  Inschrijven bij Buurtwerk. Deelname : 3€
Ten oosten van de samenvloeiing van Leie en Schelde ontwikkelde zich in de late zevende, vroege achtste eeuw een dorp met eigen parochie. Het was gelegen tegenaan de groeiende Sint-Baafsabdij en aanvankelijk deden de parochianen voor hun religieuze diensten beroep op de monniken en hun karolingische abdijkerk. In 1067 werd een eerste echte parochiekerk gebouwd, gewijd aan Christus en al zijn heiligen, de kerk van Heilig Kerst. In 1540 schafte keizer Karel met één pennenstreek abdij en parochiekerk af. Met het afbraakmateriaal werd op deze plaats een citadel opgetrokken naar Italiaans model. De weinige parochianen die achterbleven werden eerst opgenomen in de Sint-Jacobsparochie maar gingen al spoedig behoren tot de nieuwe parochie van Sint-Macharius, waarbij de voormalige abdijrefter hun kerk werd. Op het einde van de achttiende eeuw werd de huidige Sint-Machariuskerk opgetrokken. De Sint-Machariusparochie werd weldra door haar  ligging beschouwd als een 'moeilijke' parochie. Een aantal inwoners wordt immers door de omringende ingewikkelde wegen- en pleineninfrastructuur als het ware afgesloten van de toegang tot hun kerk. Onze wandeling start op de hoek van de Hagelandkaai, aan het recent toegankelijk gemaakte water van de Leie. We maken kennis met de bouw, de ingebruikname en de sloping van het Spaans kasteel, waarna we via de Schoolkaai met haar prachtige bomenrij voorbijwandelen aan de restanten van de vroegere abdij. De uitbouw van de haven- en textielactiviteit in de wijk en de functie van het vroegere slachthuis met zijn overdekte veemarkt worden uitvoerig belicht, evenals de pogingen destijds om in de wijk steeds meer arbeiders te huisvesten, al dan niet in beluiken, de merkwaardige aanpak van het onderwijs, enz.  De indrukwekkende Dampoort vertelt ons haar verleden, de Lousbergskaai spreidt haar schitterende huizen voor ons uit, de Kasteellaan betovert ons met haar Rommelwaterpark, de Slachthuisstraat met haar handelshuizen. De wandeling eindigt aan het begin van de Voorhoutkaai, site Sint-Baafsabdij.

 

donderdag 6 september 2012